maanantai 28. tammikuuta 2019

Vuosi kasvissyöjänä

K A T E G O R I A : R U O K A & L E I P O M I N E N

DSC_0889

Suunnilleen vuosi sitten jätin lihan ja aloin kasvissyöjäksi. Kalaa syön silloin tällöin, mutta punaista lihaa tai kanaa en ole viimeiseen vuoteen syönyt. Toisaalta tuntuu, että aika on mennyt tosi nopeasti ja toisaalta taas on vaikea edes muistella sitä aikaa, kun söin lihaa. Paljoa en siis ole lihan perään haikaillut enkä usko, että paluuta entiseen on tulossa. Toki ihan alussa tuli useammin hetkiä, kun tajusi, että "ai niin tässäkin on lihaa, en kai sitten syö tätä enää" ja se tuntui luopumiselta. Enää en koe, että joutuisin luopumaan jostakin. Onneksi eletään aikaa, jolloin erilaisia korvikkeita on tarjolla runsas määrä, joten lähes jokaiselle tuotteelle, jota olen kaivannut, on löytynyt jokin korvaava tuote. 

Myös muut eläinperäiset tuotteet ovat vähentyneet ruokavaliostani merkittävästi. Kala on jäänyt elämääni juhlaruoaksi, jota syön esimerkiksi jos menen jonnekin kylään. Kotona en kalaa valmista ja muutenkin pyrin aina suosimaan kasvisvaihtoehtoa, jos sellainen on tarjolla. Kalan olen kokenut kuitenkin pelastajaksi (esim. ulkomailla tai ravintolassa), jos on tilanne, ettei mitään lihatonta vaihtoehtoa tunnu löytyvän. Maitotuotteet ja kananmunat ovat hävinneet jääkaapistamme oikeastaan kokonaan, mutta muuten en jaksa hirveästi kytätä tuotteita, että onko niissä käytetty näitä mainittuja. Toki, jos tiedän jonkin tuotteen olevan vegaaninen, niin tottakai suosin ennemmin sitä. 

DSC_0908

Oon huomannut kasvissyönnissä monia hyviä puolia. Ensinnäkin tulee syötyä paljon enemmän kasviksia. En oo ikinä ollut mikään salaatti-ihminen ja harvoin jaksetaan tehdä ruuan kylkeen salaattia, joten onneksi nykyään kun itse ruoka koostuu pääsääntöisesti kasviksista, niin koen ruokailuni paljon entistä terveellisempänä. Esimerkiksi ennen jos olisin tehnyt makaroonin kaveriksi jauheliha- tai kanakastikkeen, niin nyt teen vaikkapa tofu-kasviskastikkeen, joka on helposti ravintorikkaampi ruoka kuin vastaava lihaversio. Kasvisruuasta ei myöskään tule niin helposti tukkoista ja ähkyä oloa, kuin mitä liharuuasta tuli. 

Ykkössyy tietysti liharuuan jättämiseen oli mun kohdalla se, ettei enää tarvinnut potea huonoa omaa tuntoa syödyn liharuuan jälkeen. Nyt voin syödä ruokaa aina hyvillä mielin ja olla ylpeä syömästäni ruuasta sekä sen kautta tehdystä ilmastoteosta. Nautin aina kun nään vaikkapa laitumella lehmiä ja voin todeta, että mun takiani yksikään niistä ei kuole. 

DSC_0905

Juurikaan en ole kokenut huonoja puolia kasvissyönnissä. Toki jotkut ihmettelevät sitä edelleen, mutta mielelläni kerron aina syyt, miksi oon jättänyt lihan pois ruokavaliostani. En ikinä haluaisi saarnata lihan syönnistä, mutta toki haluan kannustaa kasvisruokien suosimiseen. Yksi asia, mikä on välillä harmittanut, on ravintoloiden surkea tarjonta. Olen syönyt joitakin hyviä kasvisruokia ravintoloissa, mutta useimmiten ne ovat ravintoloita, jotka muutenkin panostavat kasvisruokaan. Muuten menuista löytyy yleensä yksi tai kaksi kasvisvaihtoehtoa, jotka harvemmin ovat mitään makuelämyksiä. Toivottavasti kehitys kehittyy ja ravintoloihinkin saadaan nautapihvien tilalle herkullisia kasvisruokia.

Kaiken kaikkiaan kokemukseni on ollut, että kasvisruokaan siirtyminen on ollut helpompaa kuin koskaan olisin osannut ajatella. Tuntuu, että syön terveellisemmin ja ennakkoluuloinen asenne uusia ruokia kohtaan on laskenut huimasti. Suosittelen siis jokaista kokeilemaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti