maanantai 12. helmikuuta 2018

6 silmiä avaavaa dokumenttia


Tässä viimeisen puolen vuoden sisään on tullut katottua aika monta dokumenttia liittyen sekä lihansyöntiin että ilmastonmuutokseen. Tässä oliskin kuusi mielenkiintoista dokumenttia liittyen näihin teemoihin, mutta jokainen vähän omasta näkökannastaan.

doc1 Cowspiracy. Dokumentti, josta tää kaikki mun kohdalla alkoi. Ennen tätä en ollut kyseenalaistanut omia syömistottumuksia lainkaan - siis lihansyönnin osalta. Dokumentissa tarkastellaan lihatuotannon osuutta ilmastonmuutoksen nopeutumisessa ja kerrotaan millä tavoin tehotuotanto köyhdyttää maapallomme luonnonvaroja. Dokumentissa pääosassa esiintyvä Kip Andersen lähtee myös kyseenalaistamaan sitä, miksi kaikki ympäristöjärjestöt ovat jättäneet tämän kriisin huomiotta eivätkä halua kertoa asiasta kansalle. Dokumentti on katsottavissa Netflixistä ja jokaisen pitäisi ehdottomasti katsoa tämä, jossei ole vielä nähnyt!

What the health. Kip Andersenin toinen erittäin hyvä dokumentti, jossa jälleen tarkastellaan eläinperäisten tuotteiden käyttöä, mutta tällä kertaa ei ympäristön vaan oman terveyden kannalta. Löytyy myös Netflixistä.

doc2 Tulevilla rannoilla. Kotimainen dokumenttiprojekti, jossa ohjaaja John Webster käyttää tätä elokuvaa kuin kirjeenä vielä syntymättömälle lapsenlapsenlapselleen. Dokumentissa pohditaan, miten tämän hetkiset valintamme vaikuttavat siihen miltä maailma näyttää tulevaisuudessa ja pystyykö yksi ihminen vaikuttamaan maapallon tilaan. Dokkarissa haastatellaan ihmisiä eri puolilta maapalloa ja siinä tulee todelliseksi esimerkiksi ilmastonmuutoksesta johtuvan merenpinnan nousun vaikutukset. Dokumentti löytyy Yle Areenasta.

Before the flood. Leonardo Di Caprio matkaa dokumentissa ympärimaailman selvittäen ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia. Katsoin tämän syksyllä Yle Areenasta, mutta sen katseluaika on päättynyt. Dokkari löytyy kuitenkin kokonaisuudessaan Youtubesta joko ilman tekstitystä tai halutessaan asetuksista saa laitettua englannin kieliset (ja myös ruotsin kieliset, jos sen kielitaitoisia löytyy) tekstitykset.

doc3 Food Choices. Tässä dokumentissa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti eläinperäisten tuotteiden syöntiä ja sen vaikutuksia niin yksilö- kuin ympäristötasolla. Löytyy Netflixistä.

Live and let live. Dokkarissa kuvataan ihmisen suhdetta eläimiin ja joidenkin päätöstä ryhtyä vegaaniksi. Muun muassa ravintoloitsija sekä olympiatason pyöräilijä kertovat dokumentissa, miksi ryhtyivät vegaaneiksi ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä. Tässä dokumentissa tulee enemmän esiin eläinten syönnin eettinen puoli. Katsottavissa Netflixistä.

Oisko teillä jotain muita hyviä dokkareita ehdottaa, mitkä sivuais näitä teemoja? Yle Areenasta olis nähtävillä kotimainen Kidu ensin, kuole sitten -dokumenttipätkä, joka herätti mussa kyllä mielenkiintoa, mutta en tiedä pystynkö sitä kuitenkaan katsomaan. Ootteko nähneet jonkin näistä ja mitä mieltä ootte ollut? :-)

Kuvien lähteet: 1, 2, 3, 4, 5 & 6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti