tiistai 23. tammikuuta 2018

Miksi suosin kasvisruokaa?


DSC_0082
Olen jo pariin otteeseen maininnut lisänneeni kasvisruokaa omaan ruokavaliooni, mutta en ole sen paremmin kertonut syitä tähän. Ajattelin nyt avata vähän ajatuksiani (sekä ihan faktatietoa) siitä, miksi itse suosin nykyään kasvisruokaa:

Ympäristö. Lihantuotanto on suurin ilmastonmuutoksen nopeuttaja maailmassa. Eläinten kasvattaminen ruuaksi aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä. Tiesitkö, että eläinten kasvattaminen ruuaksi (mukaan lukien rehun viljelyyn ja laiduntamiseen käytetty maan osuus) vie lähes kolmasosan koko maapallon maapinta-alasta? Suomessakin esimerkiksi 76% kaurasta syötetään tuotantoeläimille, kun sen sijaan siitä voitaisiin tehdä ruokaa ihmisille. Eläintuotanto on todella kuluttavaa ja jotta saadaan tuotettua 1kg eläinproteiinia, joudutaan siihen käyttämään 12 kertaa enemmän maata, 13 kertaa enemmän fossiilisia polttoaineita ja 15 kertaa enemmän vettä kuin tuotettaessa vastaava määrä soijaproteiinia. Jättämällä lihansyönnin auttaa maapalloamme ja on mukana vähentämässä metsien ja muiden elinympäristöjen katoamista sekä estämässä maaperän kulumista ja vesistöjen kunnon heikkenemistä. 

Eettisyys. Eläinten olot tehotuotannossa ovat karua katseltavaa. Kun ensimmäisen kerran aloin selata "Tehotuotanto ja eläinten oikeudet" -lehtistä, niin purskahdin itkuun. Vaikka ainahan tietysti sen on tiennyt, että eläimet tapetaan ruuaksi, on se kuitenkin itselle ollut todella abstrakti ja kaukainen asia, jota ei ole tullut ajatelleeksi. Mitä eroa loppujen lopuksi on vaikkapa lehmällä ja kissalla? Ei juuri mitään, eläimiä yhtälailla molemmat. Harva ihminen kuitenkaan söisi lemmikkikissaansa, mutta samaan aikaan omalta lautaselta löytyy usein jokin toinen tapettu eläin. Tehotuotannossa elävät eläimet ovat yhtälailla tiedostavia ja kärsimystä kokevia olentoja niin kuin mekin ja siksi niiden käyttäminen vain kauppatavarana on todella julmaa.

DSC_0069
Mun yks suosikki arkiruoka tällä hetkellä on superhelppo quorn-wokki. Pakastealtaasta vain mukaan pussi wok-vihanneksia ja pussi quorn-kuutioita, niin nopea lounas tulee pannulla hetkessä valmiiksi!

Terveys. Moni luulee, että eläinperäiset tuotteet ovat välttämättömiä terveydelle. Näin ei todellakaan ole ja lihasta tai maidosta ei ihminen saa mitään sellaista, mitä ei kasvikunnan tuotteista saisi - paitsi aimon annoksen kolesterolia ja kovia rasvoja. Monipuolinen kasvisruokavalio on kaikista terveellisin vaihtoehto aina vauvasta vaariin saakka ja kasvissyöjillä onkin pidempi eliniän odote. Eläinperäisten tuotteiden kulutuksella on todettu olevan yhteys muun muassa tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen, verenpainetautiin sekä syöpään. Kasvisruokavalio on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä näitä sairauksia. 

Lisääntyneet vaihtoehdot ja kehittyvät makunystyrät. Kasvisruokavalion noudattaminen on onneksi lisääntynyt huomattavasti ja sen seuraksena myös valikoimaa on paljon niin kaupoissa, ravintoloissa kuin reseptikirjoissakin. Nykyään on jo helppoa muuntaa omat lemppariruokansa kasvisversioiksi, sillä aikalailla kaikille eläinperäisille tuotteille on kehitetty korvaavia kasviperäisiä tuotteita. Olen myös huomannut, että mitä enemmän kasvisruokia syö, niin sitä monipuolisemmin oppii tykkäämää erilaisista ruuista! Itse olen ollut aina todella nirso ja siksi tää on ollut kiva asia huomata. 

DSC_0089
Kiinnostaisiko tietää enemmän? Tilaa ilmainen infopaketti netistä: oikeuttaelaimille.fi/infopaketti

En ole itse vielä siirtynyt kokonaan kasvisruokaan ja se onkin asia, johon toivoisin pystyväni vielä tulevaisuudessa. On vain pakko myöntää, että omat vanhat tottumukset ovat vielä niin vahvoina, että niistä on vaikea päästää kerralla irti. Mutta oon päättänyt olla armollinen itselleni ja lähteä pienin askelin kohti vegaanimpaa elämää. Kyllä itsellä tuppaa huono omatunto soimaamaan joka kerta kun liharuokaa syön. Ensimmäinen herätykseni kasvisruuan merkitykseen oli ympäristövaikutukset ja maapallon koko ajan huononeva tila (oon siis ihan vakuuttunut, että lihansyönti vielä tuhoaa tämän maapallon), mutta myöhemmin kuvaan ovat tulleet myös nämä muut seikat. Ei tunnu hyvältä, että jonkun eläimen elämä on päättynyt sen takia, että minä saan pihvin hampparini väliin. Nykyään se tuntuu ajatuksena aivan hurjan itsekkäältä ja kammottavalta. Jättämällä lihan ja muut eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliostaan tekee sillä palveluksen eläimille, itselleen sekä koko maapallolle.

Lisää tietoa aiheesta löytyy netistä esimerkiksi Vegaaniliiton ja Oikeutta eläimille -nettisivuilta.

Onko täällä joku ottanut osaa tammikuun vegaanihaasteeseen? Millaisia ajatuksia ylipäätään kasvisruokailu teissä herättää? 

4 kommenttia:

  1. Mulla on ihan samoja syitä kasvisruoan suosimiselle. Lisäks mun vatsa oireilee helposti punaisesta lihasta (se on herkkä muutenkin, mut ton oon huomannut ihan ykkösherkistäjäks). Veganuaryyn en tällä kertaa ottanut osaa, mutta mun ihan perusruokavalio koostuu pääosin vegaanisista aineksista jo muutenkin. Lähinnä juustoja tai jotain satunnaisia kalajuttuja tulee ostettua.

    ♥: Linda/Revontulipalo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla onkin sit jo hyvällä pohjalla, jos suurin osa tuotteista kerran on vegaanisia, mitä käytät! :-) Itsellä vielä vaiheessa ja oikein alkanut hirvittää, että kuinka paljon kaikkia eläinperäisiä tuotteita onkaan tullut käytettyä! :-D

      Poista
  2. Itsekin suosin kasvisruokaa, vaikka valitettavan usein tulee alennuksesta joku jauhelihapaketti ostettua. Pitäisi yrittää tarttua itsestä niskasta kiinni ja kääntää katse kohti kasvisvaihtoehtoja. Jäin lukijaksi, ihana blogi sulla <3

    http://erelkee.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se mitään helppoa aluksi olekaan! Onhan se vaikeaa ruveta muuttamaan monia tuttuja tottumuksia, mitkä on kulkenu mukana läpi elämän - varsinkin, kun ne aiemmin käyttämät tuotteet sattuu useimmiten olemaan halvempia... Itsekin koitan olla itselleni armollinen siinä, ettei vegaaniksi ryhtyminen heti sormia napsauttamalla onnistu :-) Ja kiitos paljon! Mahtavaa, että tykkäät! Tervetuloa mukaan :-)

      Poista