tiistai 9. lokakuuta 2018

5 kompastuskiveä matkalla kestävämpään elämäntapaan


Viimeiset pari päivää somessa ja uutisissa ollaan kohistu uudesta IPCC:n julkaisemasta raportista ilmastonmuutokseen liittyen ja etenkin siihen, mitä meidän tulisi tehdä, jotta ilmastonmuutosta saataisiin hidastettua. Nämä asiat mulla pyörii useinkin mielessä ja koitankin aina miettiä, miten voisin omalta osaltani tehdä hyvää ympäristön puolesta. Aina se ei kuitenkaan ole kovin helppoa ja itse oon ainakin kohdannut monia kompastuskiviä pyrkiessäni kestävämpään elämäntapaan. Tässä postauksessa esittelen viisi asiaa, joissa muutos on tuntunut itselle haastavalta. Vinkkejä otetaan siis mielellään vastaan, jos sulle tulee mieleen, miten voisin lähteä muuttamaan näitä tapojani paremmaksi! Kuvat eivät liity itse asiaan millään tavalla, vaan ovat julkaisemattomia otoksia kevään Lontoon reissulta, jotka nyt satuin valkkaamaan tähän kuvitukseksi paremman puutteessa. Mutta nyt asiaan!

DSC_0286

1. Lentäminen. Tein tänään testin omasta hiilijalanjäljestäni (elamantapatesti.sitra.fi) ja ilman lentämistä mun hiilijalanjälki olisi puolet keskivertovastaajan hiilijalanjäljestä, mutta kun tein testin uudelleen ja merkkasin testiin lentomatkan, minkä tulen tekemään ensi kuussa (eli edestakaiset lennot Aasiaan), niin hiilijalanjälki kasvoi roimasti ja meni yli keskivertovastaajan hiilijalanjäljen. Lentäminen on siis selkeästi suurin päästöjen aiheuttaja omalla kohdallani. Se on ihan kamala juttu, mutta en tiedä pystynkö matkailusta kuitenkaan luopumaan. Halu nähdä, oppia ja kokea on niin suuri. Jotkut bloggaajat ovat koittaneet matkailuaan jotenkin puolustella, mutta itse en siihen ryhdy. Mielestäni kaikki "hupimatkailu" on täysin itsekästä, jos ympäristön kannalta asiaa mietitään, enkä voi sitä omalla kohdallanikaan mitenkään järkevin argumentein puolustella. 

2. Eläinperäisten tuotteiden käyttö. Aika hyvin oon saanut eläinperäisiä tuotteita jätettyä pois omasta ruokavaliosta, mutta silti on joitakin eläinperäisiä tuotteita, joita tulee käytettyä. Pahin itselle on suklaa. Tumma suklaa ei vaan ole mitään maitosuklaaseen verrattuna! Myös erilaisia juustoja ja kalaa tulee silloin tällöin käytettyä. 

DSC_0288

3. Kuukautissuojat. Itsellä on vieläkin kertakäyttöiset siteet käytössä, mutta tähän olisi kiva saada muutos. Kestositeet tuntuu ajatuksena jotenkin inhottavalta ja kuukuppia olen vierastanut sen takia, etten ole koskaan oppinut tamponeitakaan käyttämään. Olin lukevinani jostain biohajoavista siteistä, mutta onkohan sellaiset tosissaan biojätteeseen sopivia? Kunhan vanhat siteet on käytetty pois, niin alan pohtia niille uusia vaihtoehtoja. 

4. Ketjuliikkeiden tukeminen. Oon tosi huono käyttämään kirpputoreja. Tuntuu, ettei sieltä ikinä löydä mitään, varsinkaan sitä mitä yrittäisi etsiä. Tällä hetkellä siis, jos tarvitsen jotain, ostan sen uutena ketjuliikkeestä. Olisi ihanaa ostaa vaatteet kotimaisilta (tai edes eurooppalaisilta) tekijöiltä, mutta opiskelijabudjetissa se on tuntunut liian suurelta uhraukselta. Pikamuotia yritän kuitenkin välttää ja pyrin ostamaan vain vaatteita ja tavaroita, joita oikeasti tarvitsen ja että olen harkinnut ostopäätöstä jo pidempään. 

DSC_0293

5. Yksityisautoilu. Koska oma kaara pihasta löytyy, niin täytyy sanoa, että kyllä sitä sadesäällä tuppaa olemaan turhan laiska... Yleensä koulumatkat ja kauppareissut taittuu kävellen tai pyörällä, mutta pahemman kelin sattuessa turvaudun aika helposti autoon, mikä ei tiestysti ilmaston kannalta oo se paras juttu. Myös kotikonnuille ajellaan aina omalla autolla, koska julkisella liikenteellä aikaa kuluisi hurjan paljon, niin myös rahaa sekä vaivaa, eikä se kaikkina päivinä olisi edes mahdollista. 

Mitä juttuja sä teet ympäristön hyväksi? Entä mitkä asiat on tuntunut sulle haastavilta? Samaistuitko johonkin näistä kohdista? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti