torstai 11. huhtikuuta 2019

Ilmastopolitiikkaa ja vaalijännitystä


Politiikka on asia, joka on jollain tavalla vieläkin vähän tabu. Politiikasta ei saisi puhua, jos et itse ole kansanedustaja tai muuten tiedä asioista todella paljon. Vaalisalaisuus on oikeus, mutta ei kai sen tarvitse olla kuitenkaan velvollisuus? Itse tykkään puhua politiikasta, vaikka en läheskään kaikesta tiedä kaikkea. Tiedän kuitenkin omat arvoni ja sen millaisen maan haluaisin Suomen olevan. Tämän hetkiset eduskuntavaalit on olleet paljon puheissa ja mielessä viime aikoina, minkä takia teki mieli tulla kirjoittelemaan vähän siihen liittyviä fiiliksiä. Mielessä kävi, että kannattaako tällaisen noviisin heitellä omia näkemyksiään näin julkisesti, mutta toisaalta miksipä ei. Oon valmis avoimelle ja rakentavalle keskustelulle. 

Nää vaalit on mun kohdalla ollut jotenkin tosi merkitykselliset ja hyvin paljon mielen päällä ihan päivittäin. Ylipäätään äänestämisen tärkeydestä on ollut juttua monessa kanavassa ja nuoria on entistä enemmän yritetty saada mukaan vaikuttamaan. Oon kyllä täysi-ikäistymisen jälkeen äänestänyt monissa vaaleissa, mutta mikään vaalitulos ei oo jännittänyt näin paljon kuin nyt. Oma ahdistus maailman tilasta on saanut mut kiinnostumaan politiikasta - eritoten ilmastopolitiikasta - entistä enemmän. Itse kävin antamassa oman ääneni jo ennakkoäänestyksessä eikä se varmasti kenellekään yllätyksenä tule, että ääneni meni Vihreille. Äänestin siis puolue edellä ja löysin myös ehdokkaan, joka suurimmilta osin jakoi samat näkemykset asioista mun kanssa.

vaalit 1
Puolueiden kanta ilmastopoliittisiin kysymyksiin Ylen kyselyssä (kuva lainattu tästä uutisesta).

Mulle tietysti tärkeintä näissä vaaleissa on ilmastoteema ja se, että aletaan tehdä konkreettisia tekoja ja koviakin muutoksia päästöjen vähentämiseksi. Itse ihmettelen, miten se ei ole kaikille tärkein asia, sillä nimenomaan tämä asia on se, joka koskettaa meistä jokaista (toisin kuin esimerkiksi vanhempainvapaauudistukset tai translaki). Itse olen ilmastoverotuksen kannalla niin lentämisen kuin syömisen kohdalla ja muutenkin ihmisiä tulisi yhteiskunnan tasolta kannustaa ekologisempiin valintoihin. Tämän lisäksi mulle on tärkeää, ettei koulutuksesta, terveyspalveluista ja vähätuloisilta leikata yhtään enempää. Ylipäätään tasa-arvon asiat ovat mulle tärkeitä. Jokaisella tulisi olla hyvät lähtökohdat elämälle. 

Se, mikä näissä vaaleissa (ja niissä vaalituloksissa) mua jännittää eniten, on selkeästi kahden puolueen välinen vastakkainasettelu. Vaikka mulla on useampi puolue, mille en näkisi antavani omaa ääntäni, niin varsinkin tämä yksi puolue on sellainen, mitä en missään tapauksessa haluaisi nähdä hallituksessa. Tämän puolueen arvot ovat täysin päinvastaisia, kuin mitä itse pidän tärkeänä ja kyllä hieman pelottaa Suomen tuleva tilanne, jos he ovat päättämässä asioista. Kaikki varmasti arvaavat jo, että puhun Perussuomalaisista. Uskon, että SDP:llä, Kokoomuksella ja Keskustalla on kaikilla se oma vakaa kannattajapohjansa enkä usko, että heidän kannatuksensa muuttuu radikaalisti. Jokin tai jotkin näistä puolueista tulee varmuudella olemaan hallituksessa. Mutta jos joku on tämän vaalien yllättäjä, niin se on Vihreät tai Perussuomalaiset. Olen seuraillut paljon keskustelua siitä mitä puoluetta ihmiset aikovat äänestää ja nämä kaksi puoluetta nousevat hyvin paljon esille nimenomaan niiden vastakkaisasettelunsa johdosta. 

vaalit 2
 Puolueiden kanta ilmastopoliittisiin kysymyksiin Ylen kyselyssä (kuva lainattu tästä uutisesta).

On ollut paljon uutisia siitä, että Perussuomalaisten kannatus on nousussa ja se huolestuttaa kyllä. Varsinkin kun tiedän, että Perussuomalaiset ja Vihreät eivät voi missään tapauksessa olla samassa hallituksessa, joten se on joko tai. Onneksi sain lukea yhden toivoa herättävän uutisen siitä, että suurin osa suomalaisista haluaisi MTV3:n tekemän gallupin mukaan nähdä hallituksessa mieluiten SDP:n, Vihreät, RKP:n ja Vasemmistoliiton (lue uutinen täältä). Eihän yksi galluppi kerro mitään totuuksia, mutta ei tuo mahdotonkaan skenaario olisi. Tässä olis ehdottomasti sellainen kombo, jota itsekin toivoisin hallituksessa nähtävän. Tämä olisi varmasti monen oikeistolaisen kauhu, mutta musta olisi myös sen takia mielenkiintoista nähdä tämän kokoonpanon toimivuus. Nyt hallitus on kuitenkin muodostunut oikeistosta ja päätöksiin ei olla oltu tyytyväisiä. Nyt olisi vasemmistopuolueiden aika näyttää, miten he haluaisivat asiat toteuttaa.

Empä ois muutama vuosi sitten uskonut, että haluan joskus kirjoitella blogiin politiikasta. Tai että ylipäätään vaalit tuntuis näin tärkeältä jutulta. Löytyykö täältä muita, jotka jo jännittävät vaalituloksia? Ootko ylipäätään kiinnostunut politiikasta? Mitä puolueita sä haluaisit nähdä tulevassa hallituksessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti