keskiviikko 12. syyskuuta 2018

10 keinoa vähentää muovijätettä

K A T E G O R I A : E K O L O G I S U U S & E E T T I S Y Y S

waste-1741127_960_720

1. Älä ota muovipussia. Hedelmät ja vihannekset kannan yleensä kaupasta kotiin irtonaisina tai jos mukaan lähtee kaupasta jotain suttaavaa (esim. multaisia perunoita), niin laitan ne biopussiin. Kestopussit on tosi kätevät, jos ostaa kerralla isoja määriä eikä halua niiden kulkevan valtoimenaan muiden ostosten seassa. Kangaskassi tai kestokassi aina mukaan kauppareissulle ja kannattaa myös muistaa se shoppailureissulle lähtiessä, niin ei tarvitse sielläkään turhaan ostaa muovipussia uusille rytkyille. 

2. Vaihda käyttöesineet ekologisempiin materiaaleihin. Esimerkiksi hammasharja on helppo vaihtaa biohajoavaan ja myös tiski- ja hiusharjat saa nykyään ostettua puisina. On kuitenkin syytä muistaa, että toimivia muovisia esineitä ei kannata heittää tietenkään roskiin, vaan vasta edellisen esineen mennessä rikki voi seuraavaa ostaessa pohtia ympäristöystävällisempää vaihtoehtoa. Esimerkiksi monet keittiövälineet saa joko puisina, metallisina tai lasisina muovisen sijaan. 

3. Osta saippua täyttöpusseissa. Pumppupulloihin on käytetty todella paljon muovia, joten kannattaa ostaa itseään miellyttävät pumppupullot keittiöön ja vessaan ja sitten täyttää niitä täyttöpusseista (joihin on käytetty vähemmän muovia), kuin että ostaisi joka kerta uuden pumppupullon. Paras vaihtoehto tietysti olisi käyttää paperiin tai pahviin pakattuja palasaippuoita, joista ei jää yhtään muovijätettä.

  garbage-2729608_960_720

4. Älä osta kosmetiikkaa, jossa on mikromuovia. Mikromuovia löytyy kosmetiikassa usein esimerkiksi hammastahnoista ja kuorintavoiteista ja nämä inhottavat pienet muovinpalaset päätyvät suodattimien läpi vesistöihin, mikä on tietysti haitaksi vedessä eläville eliöille. Mikromuovia sisältävän tuotteen tunnistaa siitä, jos tuoteselosteessa on mainittu jokin näistä yleisimmin käytetyistä muoveista: polyesteri, polyetyleenit tai polypropyleeni. Apuna voi käyttää myös CosmEthics-sovellusta, jolla on helppo tarkistaa löytyykö tuotteesta muovia. 

5. Välttele kerttiksiä. Jätä Hesburgerissa pilli ja kansi ottamatta ja jos välttämättä tarvitset kertakäyttöastioita, niin niitäkin löytyy nykyään hyvin myös biohajoavina! 

6. Unohda pakastepussit ja elmukelmu. Sitä varten pakaste- ja eväsrasiat on tehty, että niitä voidaan käyttää monta kertaa uudestaan. Elmukelmua en edes muista milloin olisin viimeksi käyttänyt, sillä laitan esimerkiksi ylijäämäruuan vain suoraan paistinpannussa/kattilassa jääkaappiin ja aina ne ovat pysyneet hyvinä ainakin pari päivää. Täysi turhake siis. 

7. Suosi säästöpakkauksia. Esimerkiksi jogurtti kannattaa ostaa isossa säästöpakkauksessa (ja mieluiten tietysti pahvisessa sellaisessa), kuin ostaa monia pieniä pakkauksia.

  garbage-2369821_960_720 

8. Pakkaa eväät kestäviin rasioihin. Vältä eineksiä eväänä, sillä niistä tulee paljon enemmän muovijätettä, kuin jos tekee ison satsin ruokaa ja pakkaa siitä itselleen rasioihin pariksi päiväksi eväät. Itse olen ennen ottanut eväsleivän pakastepussissa mukaan, mutta nykyään joko säästän tyhjät leipäpussit eväspusseiksi tai pistän leivän pieneen eväsrasiaan. 

9. Suosi tuotteita, joissa on käytetty vähemmän muovia. Osta siis aina mielummin tuote, joka on pakattu pahviin, metalliin tai lasiin. Esimerkiksi leipä paistopisteeltä paperipussiin tai hillopurkki ennemmin lasisena kuin muovisena. Keksihyllyllä voit katsoa onko keksit pakattu pahviin, jonka sisällä on vain ohut muovikääre, vai onko keksit muovisessa "rasiassa" pakattuna vielä toiseen muoviin. Suklaata valitessa voi miettiä, ottaako Maraboun muovikääreisen suklaalevyn vai Fazerin paperiin ja alumiinikuoreen pakatun version. 

10. Kierrätä muovit. Tämä on jopa näistä kaikista kohdista ehkä tärkein. Kaikkea muovia ei voi välttää, mutta suurimman osan voi vastuullisesti kierrättää, jolloin se päätyy uudelleen käyttöön. Netistä voit etsiä sinua lähimmän muovin kierrätyspisteen, mikäli et tiedä mistä sellainen löytyy! 

Mitä pieniä tekoja sä teet arjessa ympäristön hyväksi? 

 Kuvat Pixabayn kuvapankista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti