maanantai 3. syyskuuta 2018

8 syytä käydä kansallispuistoissa


GOPR0326
1. Luonnossa olo vähentää stressiä, alentaa verenpainetta ja rauhoittaa mieltä. Varsinkin kaupungissa asuvien ihmisten olisi hyvä käydä vapaa-ajallaan luonnossa, koska se tekee hyvää sekä keholle että mielelle. Tähän tarkoitukseen käy hyvin vaikkapa lähimetsä, mutta mikseipä sitä välillä lähtisi oikein kansallispuistoon vähän pidemmälle kävelylenkille.

GOPR0205
2. Kansallispuistoissa pääsee näkemään monenlaisia maisemia. Metsää, suota, kallioita, järviä, merta. Vaikka itse oon kiertänyt vasta Etelä-Suomen kansallispuistoja, pääsee jo niissäkin näkemään monta erilaista maastoa. Yhdenkin lenkin aikana maasto voi vaihdella todella paljon ja se tekee kävelystä mieluisaa. Innolla odotan, että joskus pääsen pohjoisen maisemiin, mikä tuo varmasti vielä ihan uuden ulottuvuuden jo nähtyjen maisemien rinnalle.


GOPR0317
3. Sanomattakin selvää, että metsässä liikkuminen on hyvää liikuntaa. Metsän pehmeä maa on jalalle mukavampi kuin kova asfaltti ja kivet ja juurakot tuovat liikkumiseen haastetta, mikä kehittää motoriikkaa. Kapeilla pitkospuilla kulkeminen taas vaatii tasapainoa. Metsässä kävelytahti on usein normaalia hitaampaa, mutta vaihteleva maasto pitää huolen siitä, että varmasti jaloissa tuntuu - ainakin kun valitsee itselleen sopivan pitkän lenkin. Ja vielä kun valitsee reitin, jonka varrelta löytyy kuvan mukainen vedettävä lossi, niin tulee treenattua kädetkin samalla! Toki liikuntaa voi harrastaa kansallispuistoissa myös esimerkiksi meloen tai hiihtäen. 

GOPR0319
4. Ruoka maistuu aina paremmalta ulkona. Mulle retket on lähes aina eväsretkiä. Luonnossa ruoka maistuu tavallista paremmalle ja varsinkin rakastan nuotiolla tehtyä ruokaa, kun voi haistaa savun ja kuulla puiden rätinän. Toki myös retkikeittimellä tehty ruoka on tosi jees eikä herkkuja sovi unohtaa pakata mukaan. 

GOPR0221
5. Luonnossa liikkuminen on halpaa. Toki hienoihin retkeilyvarusteisiin saa kulumaan rahaa just niin paljon kuin tahtoo, mutta aika vähälläkin pärjää. Varsinkin kun alottaa päiväreissuista. Varusteiden lisäksi rahaa menee tietysti bensoihin, ellei kansallispuistoa satu omalta kylältä löytymään, mutta onneksi kansallispuistoja löytyy hyvin ympäri Suomea, joten paikan voi valita oman budjetin ja ajan rajoissa. 

GOPR0218
6. Kansallispuistoissa retkeily on helppoa. Netistä löytyy todella hyvin tietoa kansallispuistojen eri reiteistä, palveluista sekä miten sinne pääsee. Tulentekopaikoilta löytyy puut valmiina ja huussejakin on yleensä muutamia matkan varrella. Pidemmillä reissuilla myös kaivot ovat todella tärkeä etu. Kansallispuistoja huolletaan, joten reitit ovat pääosin todella hyvässä kunnossa ja niitä on mieluisaa kulkea. 

GOPR0294
7. Lähdit luontoon kenen kanssa tahansa, on se laatuaikaa. Joko laatuaikaa itsesi kanssa, puolison kanssa, kaveriporukan kanssa tai vaikkapa perheen kanssa. Ja mikä parasta - luonnossa tulee harvemmin kaivettua sitä kännykkää esille vaan ollaan oikeasti läsnä toisten seurassa. Toki kuvia tulee ehkä nappailtua matkalla, mutta nekin onneksi voi halutessaan päivittää someen jälkikäteen eikä somessa tarvitse roikkua reaaliajassa. Kun on hyvä seura, ei voi retkestäkään kovin kehno tulla. 
GOPR0288
8. Matkailu kotimaassa on tietenkin myös ekologista. Toki bensaa kuluu ajamiseen, mutta kyllä se aina lentämisen voittaa! Joihinkin kansallispuistoihin on myös mahdollista päästä julkisilla.

Kuvat Selkämeren ja Teijon kansallispuistoista eli kahdelta viimeisimmältä reissulta. Näiden lisäksi on tullut nähtyä Helvetinjärven, Repoveden, Päijänteen, Kurjenrahkan sekä Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoissa. Seitsemän siis käytynä ja niin hurahtanut olen, että varmasti aion kaikki 40 vielä elämäni aikana käydä! Löytyykö täältä muita innokkaita retkeilijöitä? :-) Olisiko jotain vielä lisätä tähän listaan? Jos haluat nähdä lisää reissukuvia, niin pistä instagramin puolella seurantaan @pauliinanmatkassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti