tiistai 4. joulukuuta 2018

Vinkkejä vastuullisempiin joululahjoihin


Joulu on sellainen juhla, että helposti tulee ostettua toiselle jotain, mitä toinen ei oikeasti tarvitse ja tavara päätyy lopulta pölyttymään kaapin perukoille. Tämä on tietysti ekologisessa mielessä tosi kurja juttu, mutta kukapa muutenkaan haluaisi turhaa krääsää viemään tilaa kaapeista? Itsekin oon viime aikoina ollut entistä kiinnostuneempi minimalistisemmasta meiningistä ja yritän paraikaa tyhjätä nurkkia turhasta roinasta. Mieleeni tulikin heittää tänne muutamia vinkkejä vastuullisemmista lahjoista eli niistä, jotka ovat ekologisempia ja jotka ei toivottavasti päädy kaapin perän kautta suoraan kirppispöytään. Alla kahdeksan esimerkkiä, mitä ne voisi olla. 

36973088726_f410ff1d6a_o

Lahjakortti elämykseen. Miten olisi lahjakortti lahjansaajan lemppari ravintolaan, teatteriin tai vaikkapa kylpylään? Veisitkö lahjansaajan pähkäilemään kanssasi pakohuoneeseen tai viettäisittekö kivan yhteisen illan keilauksen merkeissä? Leffaliput on myös klassikkolahja, joka toimii varmasti. Itse ainakin rakastan tehdä kivoja juttuja ainaisen kotona istumisen sijaan, joten erilaiset elämykset on ainakin mun toivelistalla.

Herkkukori. Mieti, mitkä on lahjansaajan lemppariherkkuja. Tykkääkö hän juoda erikoiskahveja tai ehkäpä erikoisoluita? Onko hän makean vai suolaisen ystävä? Itse leivotut herkut tekee herkkukorista vielä spessumman. Itse leivottu saaristolaisleipä, suklaakonvehdit tai granolakulho toimii varmasti. Jos tuntuu, että leivonta luonnistuu paremmin lahjansaajalta, niin kerää kulhoon valmiiksi leivonta-ainekset ja liitä mukaan valmistusohje.

Hyväntekeväisyyslahjoitus. Onko lahjansaaja empaattinen tyyppi, joka mielellään auttaa muita? Tai onko lahjansaajalle ympäristöasiat lähellä sydäntä? Jos vastasit mielessäsi kyllä, niin jonkinlainen hyväntekeväisyyslahjoitus olisi hieno vaihtoehto perinteiselle lahjalle. Miten olisi vaikka WWF:n ilmastokummeus tai kirkon ulkomaanavun toisenlainen lahja? Erilaisia tapoja auttaa löytää helposti googlettamalla.

♥ Kestäviä tuotteita. Suosi kotimaisia tekijöitä ja laadukkaita merkkejä. Jos tuotteen voi löytää kierrätysmateriaaleista tehtynä, niin sehän on aina parempi. Jos lahjansaajana on lapsi, niin osta muovisen lelun sijaan puinen, koska se todennäköisemmin kestää vielä seuraavillekin leikkijöille. 

36973088926_624d0ae0ec_o

Aikaa striimauspalveluihin. Katsooko lahjansaaja paljon elokuvia tai onko hän kova lukemaan kirjoja? Striimauspalvelut kuten netflix, viaplay, bookbeat tai spotify olisivat monelle varmasti mieluinen lahja. 

Luonnonkosmetiikkaa. Tykkääkö lahjansaaja itsensä hemmottelusta? Nykyään oikeastaan kaikki mahdolliset ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteet löytää myös luonnonkosmetiikkana, joten suosi niitä perinteisten sijaan. Sekä luonto, että keho kiittää.

Apua ja yhteistä aikaa. Mitäs, jos antaisit lahjaksi apua joulusiivoukseen? Tai valmistaisit päivällisen, jonka nauttisitte yhdessä lahjansaajan kanssa? Esimerkiksi isovanhemmat voisivat olla just niitä tyyppejä, keneltä löytyy jo kaikkea ja he arvostaisivat materian sijasta enemmän apua ja yhdessä vietettyä aikaa. 

Toive, jota lahjansaaja tosissaan toivoo saavansa. Ei materiakaan aina pahasta ole, jos se on jotain, mille todella tulee käyttöä. Kysy siis rohkeasti, että mitä lahjansaaja tarvitsee.

Mulla on vielä joululahjat kokonaan hankkimatta ja aika pitkälti vasta mietinnän alla. Omalta toivelistaltani tänä vuonna löytyy kirkkaita kastehelmi-laseja, Heli Laaksosen Aapine sekä lämpimät legginsit (esim. nämä merinovillaiset ois aika ihanat tällaselle vilukissalle... jos siis Joulupukki sattuu tätä lukemaan). Ja sit tietysti paljon suklaata ja niitä kivoja elämyksiä. Millaisia joulutoiveita teiltä löytyy? Entä millaisia lahjoja olet meinannut antaa? Olisiko jotain muita vinkkejä heittää vastuullisempiin joululahjoihin liittyen?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti